Ami paleoban szóba szokott kerülni az a méz, kókuszcukor, xilit, stevia és az eritrit.
Sokáig úgy gondoltam a méznél természetesebb dolog nincs és a
természeti népek is fogyasztják életüket kockáztatva érte, de valljuk be
mi sokkal sűrűbben nyúlnánk hozzá és nem kis mennyiségekhez.
Tömény cukor, vigyázz vele ha mégis fogyasztanád, (bár nem ajánlom) legalább ne tedd ki hőhatásnak!
A kókuszcukor NEM paleo bárki bármit mond, erről már írtam korábban.
Töröld ki teljesen a fejedből!!!
A xilit sokaknak hasmenést okoz, sőt szerintem mindenkit megviccelt már
aki fogyasztotta. Ezt a tulajdonságát nem tartom túl természetes
dolognak.
A stevia is jó (lenne), de sokan a mellékíze miatt nem szeretik
(én sem), nem beszélve arról, hogy inzulinválaszt vált ki bármilyen meglepő is.
Amire én szavazok az az eritrit. Nem tetszett a neve, teljesen
természetellenesnek találom, de ilyenkor jön egy kis kutatás mi is ez?
-Glikémiás indexe gyakorlatilag 0.
-Nem ad inzulinválaszt.
-Kinézete teljesen olyan, mint a cukoré, de édesítőereje kicsit kevesebb
-Nem okoz hasmenést (vannak kivételek)
"Megtalálható a természetben
Az eritrit sok szervezetben megtalálható a természetben, ami azt jelzi,
hogy ez egy melléktarméke a cukor anyagcseréjének. A Food and Chemical
Toxicology decemberi számában megállapítást nyert az az állítás, hogy az
eritrittel az olyan erjesztett italokban is találkozhatunk, mint a sör
és a bor, de számos gyümölcsben, a körtében, a szőlőben, a
görögdinnyében és a szójában is találkozhatunk vele. Ráadásul az eritrit
ott van az emberi és állati szövetekben és folyadékokban, a vizeletben
és a vérben (akár 1 milligramm is lehet literenként).
Ipari termelése
Az eritritet általában a kukorica vagy a búza keményítőjéből állítják
elő. ehhez először uis a keményítőt kezelő enzimek megtörésére van
szükség, hogy kinyerjük a glükózt. A glükózt ezután élesztővel keverik,
mint a Moniliella pollinissal vagy Trichosporonoides megachliensissal,
melyek megerjesztik a glükózt és eritritté alakítják át. A fermentált
keveréket ezután hevítik, hogy elpusztítsák az élesztőt, majd
kiszárítják, hogy az eritrit kikristályosodhasson. Ezeket a kristályokat
megtisztítják a szennyeződésektől és egy speciális kémiai szűrűn
keresztül újra megmossák végül elszigetelt, szilárd formában kerül
forgalomba."
Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a legjobb
lenne ha semmilyen édesítőt nem használnánk, de ez még keveseknek
sikerül. Törekedjünk azonban minél kevesebbet fogyasztani ezekből.
Milyen édesítőt használtok?
Eritritet :)
VálaszTörlés