2014. november 24., hétfő

MILYEN TERMÉSZETES ÉDESÍTŐT VÁLASSZ?

Ami paleoban szóba szokott kerülni az a méz, kókuszcukor, xilit, stevia és az eritrit.

Sokáig úgy gondoltam a méznél természetesebb dolog nincs és a természeti népek is fogyasztják életüket kockáztatva érte, de valljuk be mi sokkal sűrűbben nyúlnánk hozzá és nem kis mennyiségekhez.
Tömény cukor, vigyázz vele ha mégis fogyasztanád, (bár nem ajánlom) legalább ne tedd ki hőhatásnak!

A kókuszcukor NEM paleo bárki bármit mond, erről már írtam korábban.
Töröld ki teljesen a fejedből!!!

A xilit sokaknak hasmenést okoz, sőt szerintem mindenkit megviccelt már aki fogyasztotta. Ezt a tulajdonságát nem tartom túl természetes dolognak.

A stevia is jó (lenne), de sokan a mellékíze miatt nem szeretik
(én sem), nem beszélve arról, hogy inzulinválaszt vált ki bármilyen meglepő is.

Amire én szavazok az az eritrit. Nem tetszett a neve, teljesen természetellenesnek találom, de ilyenkor jön egy kis kutatás mi is ez?
-Glikémiás indexe gyakorlatilag 0.
-Nem ad inzulinválaszt.
-Kinézete teljesen olyan, mint a cukoré, de édesítőereje kicsit kevesebb
-Nem okoz hasmenést (vannak kivételek)

"Megtalálható a természetben

Az eritrit sok szervezetben megtalálható a természetben, ami azt jelzi, hogy ez egy melléktarméke a cukor anyagcseréjének. A Food and Chemical Toxicology decemberi számában megállapítást nyert az az állítás, hogy az eritrittel az olyan erjesztett italokban is találkozhatunk, mint a sör és a bor, de számos gyümölcsben, a körtében, a szőlőben, a görögdinnyében és a szójában is találkozhatunk vele. Ráadásul az eritrit ott van az emberi és állati szövetekben és folyadékokban, a vizeletben és a vérben (akár 1 milligramm is lehet literenként).

Ipari termelése

Az eritritet általában a kukorica vagy a búza keményítőjéből állítják elő. ehhez először uis a keményítőt kezelő enzimek megtörésére van szükség, hogy kinyerjük a glükózt. A glükózt ezután élesztővel keverik, mint a Moniliella pollinissal vagy Trichosporonoides megachliensissal, melyek megerjesztik a glükózt és eritritté alakítják át. A fermentált keveréket ezután hevítik, hogy elpusztítsák az élesztőt, majd kiszárítják, hogy az eritrit kikristályosodhasson. Ezeket a kristályokat megtisztítják a szennyeződésektől és egy speciális kémiai szűrűn keresztül újra megmossák végül elszigetelt, szilárd formában kerül forgalomba."

Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a legjobb lenne ha semmilyen édesítőt nem használnánk, de ez még keveseknek sikerül. Törekedjünk azonban minél kevesebbet fogyasztani ezekből.

Milyen édesítőt használtok?


1 megjegyzés: