2013. január 5., szombat

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségekkel is hadilábon álltam a betegség előtt, nagyon ritkán és akkor is szinte csak azt ettem ami a paleolit étrendbe nem fér bele. Mióta odafigyelek és mindent megteszek a gyógyulásért igyekszem minden étkezéshez zöldséget enni és rájöttem, hogy finomak. :) Gyümölcsök közül pedig szinte csak banánt ettem.  Gyulladásos bélbetegeknek az orvosok és dietetikusok szerint rostszegény étrend javasolt, de ez csak rontana a helyzeten. Aktív szakaszban kerültem a puffasztó zöldségeket, mit a karalábé, karfiol, káposzta, de ma már ezek semmilyen panaszt nem okoznak. Lehetőleg minél több nyers zöldséget együnk, mert hőhatásnak kitéve csak "megöljük" őket és már nem lesznek olyan jótékony hatással ránk. A rostoknak pedig fontos szerepe van a belek tisztán tartásában, megtisztítják a bélfalat a lerakódott salakanyagoktól amik fokoznák a gyulladást, ezáltal a tápanyagok sokkal jobban fel tudnak szívódni a bélfalon keresztül.
Biztosan sokat hallottál már a reklámokban róla, hogy milyen fontosak a probiotikumok a helyes immunrendszer működéséhez. Ezek a jótékony baktériumok amik nélkül nem tudnánk élni a belekben vannak és táplálékukat prebiotikumnak nevezzük ami valójában nem más, mint rost. Rostot pedig a zöldségekben és gyümölcsökben találunk A rostokat az emberi szervezet nem tudja megemészteni így el tud jutni teljesen a vastagbélig ahol táplálékul szolgál a probiotikumoknak. A tejtermékek, joghurtok  nem tartalmaznak rostot így nem is táplálják a jó baktériumokat.

Zöldségek és gyümölcsök

Ezek a hasznos baktériumok adják az immunrendszerünk igen jelentős részét, nagyon sok létfontosságú vitamint termelnek és segítenek a gyulladás, daganat megelőzésében gyógyulásában is.
Nagyon jót tesz a zeller, fogyaszd rendszeresen!
A paleolit táplálkozás nem ajánlja a paradicsomot és a padlizsánt csak kompromisszumként. Én nem is eszem ezeket, amit viszont eszek az a : brokkoli, karfiol, zeller, karalábé, répa, petrezselyem, hagyma, gomba, uborka, paprika, cékla, tök, káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, retek, jégsaláta, spárga, spenót, sóska, madársaláta, articsóka stb.
Amit ne vegyél a zöldségesnél: zöldbab, zöldborsó, burgonya.
Nyilván ha egyéni érzékenységet tapasztalsz, mondjuk megfigyeled, hogy pl. a karfiol után mindig fáj a hasad, akkor az kerüld!
Javaslom még, hogy igyekezz minden nap enni valami zöldet pl.: petrezselyemzöld, kapor, bazsalikom stb. ezeknek klorofillt tartalmaznak amik méregtelenítő hatásúak!
Vékony- és vastagbél gyulladás esetén nagyon ajánlott probiotikum szedése. Antibiotikum mellé pedig mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése