2013. szeptember 29., vasárnap

Paleo alapok!

Első körben azt gondolom legyünk tisztában az alapanyagokkal, hogy mi fér bele a paleoba és mi nem! A paleo glutén-, tej-, cukor-, keményítő-, élesztő-, és szójamentes, mindemellett kerüljük az ízfokozós, tartósítószeres élelmiszereket.

Ne higgy el semmit senkinek, se az orvosnak, se nekem!
Bizonyosodj meg róla!


PALEO ALAPANYAGOK:

Zsírok, olajok:

Sertészsír
Libazsír
Kacsazsír
Kókuszzsír, Kókuszolaj (nem hidrogénezett)
Hidegen sajtolt szűz olívaolaj – ha nem tesszük ki hőhatásnak, de főzelékek
és saláták tetejére kiváló
Tökmagolaj és egyéb magolajak – ízesítéshez hidegen, mértékkel
Vaj, ghee - feltéve, hogy házi, és a tehén legelt
Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj, mákvaj, tökmagvaj.

Magok és lisztek:

Paleoban a magok olajtalanított változatát nevezzük "lisztnek" vagy "pelletnek".
A magok magas omega 6 tartalma miatt (gyulladást keltő) ajánlott első sorban a liszteket előnyben részesítenünk az őrlemények helyett.

Lenmag                             Lenmagliszt
Szezámmag                      Szezámmag liszt
Tökmag                            Tökmag liszt
Napraforgó mag                Napraforgómagbél liszt
Mandula                            Mandula liszt
Gesztenye                         Gesztenyeliszt
Kókuszreszelék                  Kókuszliszt
Mák                                  Mákliszt
Dió              
Kesudió
Török mogyoró
Útifű maghéj
Chia mag

Zöldségek:

cékla
brokkoli
kelbimbó
karfiol
kelkáposzta
uborka
káposzta
karalábé
saláták
gomba
hagyma
petrezselyem
pasztinák
tökfélék
retek
sárgarépa,
spenót
sóska
articsóka
spárga
cukkini
patiszon
sütőtök

Autoimmun betegeknek nem ajánlott: paradicsom, paprika, padlizsán.
Próbáljuk az idénynek megfelelő zöldségeket előnyben részesíteni!

Gyümölcsök:Minden féle gyümölcs idénynek megfelelően, mértékkel. Napi egy nagyobb, alma, körte, barack, stb. vagy egy marék bogyós gyümölcs. Én igyekszem a gyümölcsöket nyersen fogyasztani, mert ha hőhatásnak tesszük ki már kompromisszum.
Aszalt gyümölcsök szintén mértékkel.

Hús, tojás:

Mindenféle hús és belsőségek. Csirke, kacsa, liba, halak, sertés, marha, birka, vadak, tenger gyümölcsei stb. belsőségek szív, máj, zúza stb. Igyekezzünk minél változatosabban fogyasztani a húsokat is. 

Tojást minden féle formában és mennyiségben fogyaszthatunk.

Tejek, tejtermékek:

Magtejek: kókusztej, mandulatej, kesutej, máktej stb.
A kemény sajtok szintén kompromisszum, autoimmun betegeknek nem ajánlott.
Túró tojásfehérjéből.

Édesítésre:

Stevia
Eritritol
Xilit
Xukor
Méz (mértékkel)

Fűszerek:Minden féle fűszer korlátlanul használható.

Kakakó (cukrozatlan natúr kakaópor) és kávé fogyasztható.

Egyéb: szódabikarbóna, gluténmentes sütőpor, zselatin

NEM PALEO ALAPANYAGOK:

Gabonák:

árpa
kukorica
köles
zab
rizs
rozs
búza
tönkölybúza
amarant
hajdina
quinona

Hüvelyesek:

bab
csicseriborsó
lencse
borsók
földimogyoró
szója

Kérdéses, szerintem nem paleo dolgok:

kókuszcukor
csicsóka
édesburgonya
nocarb tészta
nyírgyökér liszt

Amit nagyon fontosnak tartok emellett:

D vitamin - 10.000 NE naponta
Omega 3 - az EPA egy napi adagban 2000 mg körül legyen
C vitamin

Mozogj amikor csak tudsz, pihenj amikor kell!

Én ezeket az elveket követem és szoktam javasolni. Nyilván egyéni érzékenység szerint lehet szűkíteni a kört, ne az legyen, hogyha valakinek mondjuk fáj a hasa a kókusztejtől, hogy "sz@r a paleo", akkor az ne igyon kókusztejet.

Ha esetleg valami kimarad volna a felsorolásból szóljatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése