2013. november 5., kedd

Alap paleo



Első körben azt gondolom legyünk tisztában az alapanyagokkal, hogy mi fér bele a paleoba és mi nem! A paleo glutén-, tej-, cukor-, keményítő-, élesztő-, hüvelyes- és szójamentes, mindemellett kerüljük az ízfokozós, tartósítószeres élelmiszereket.
Betegeknek molekulányi mennyiségek fogyasztása is a tiltott alapanyagokból immunválaszt vált ki. (Képzeld csak el a védőoltásnál egy 1-2 ml kis injekció elég, hogy az egész testben immunválaszt generáljon!)

Ne higgy el semmit senkinek, se az orvosnak, se nekem!
Bizonyosodj meg róla!


PALEO ALAPANYAGOK:

Zsírok, olajok:


Sertészsír
Libazsír
Kacsazsír
Kókuszzsír, Kókuszolaj (nem hidrogénezett) (24 fok alatt megkeményedik)
Hidegen sajtolt szűz olívaolaj – ha nem tesszük ki hőhatásnak, de főzelékek és saláták tetejére kiváló
Tökmagolaj és egyéb magolajak – ízesítéshez hidegen, mértékkel
Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj, mákvaj, tökmagvaj stb.

Magok és lisztek:

Paleoban a magok olajtalanított változatát nevezzük "lisztnek" vagy "pelletnek".
A magok magas omega 6 tartalma miatt (gyulladást keltő) ajánlott első sorban a liszteket előnyben részesítenünk az őrlemények helyett.

Lenmag                            Lenmagliszt
Szezámmag                      Szezámmag liszt
Tökmag                            Tökmag liszt
Napraforgó mag                Napraforgómagbél liszt
Mandula                            Mandula liszt
Gesztenye                         Gesztenyeliszt
Kókuszreszelék                 Kókuszliszt
Mák                                   Mákliszt
Dió              
Kesudió
Török mogyoró
Útifű maghéj
Chia mag

Zöldségek:

cékla,
brokkoli
kelbimbó
karfiol
kelkáposzta
uborka
káposzta
karalábé
saláták
gomba
hagyma
petrezselyem
pasztinák
tökfélék
retek
sárgarépa,
spenót
sóskaarticsóka
spárga
cukkini
patiszon
sütőtök

Próbáljuk az idénynek megfelelő zöldségeket előnyben részesíteni!

Gyümölcsök:

Minden féle gyümölcs idénynek megfelelően, mértékkel. Napi egy nagyobb, alma, körte, barack, stb. vagy egy marék bogyós gyümölcs. Én igyekszem a gyümölcsöket nyersen fogyasztani, mert ha hőhatásnak tesszük ki már kompromisszum.
Aszalt gyümölcsök szintén mértékkel.

Hús, tojás:

Mindenféle hús és belsőségek. Csirke, kacsa, liba, halak, sertés, marha, birka, vadak, tenger gyümölcsei stb. belsőségek szív, máj, zúza stb. Igyekezzünk minél változatosabban fogyasztani a húsokat is. 

Tojást minden féle formában és mennyiségben fogyaszthatunk.

Tejek, tejtermékek:

Magtejek: kókusztej, mandulatej, kesutej, máktej stb.
A kemény sajtok szintén kompromisszum, autoimmun betegeknek nem ajánlott.
Túró tojásfehérjéből.

Édesítésre:

Stevia
Eritritol
Xilit
Xukor
Méz (mértékkel)

Fűszerek:Minden féle fűszer korlátlanul használható.
Kakakó (cukrozatlan natúr kakaópor) és kávé fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése