Szeretnék pár ötletet adni ezzel is megkönnyítve a
dolgotokat míg belerázódtok és kitapasztaljátok mit mivel is lehet
helyettesíteni és milyen alapanyag hogyan viselkedik a paleoban.
MINDENNEK AMIT VÁSÁROLSZ NÉZD MEG AZ ÖSSZETÉETÉT!
(Meg fogsz
lepődni, miért van a fűszerekben, bacon-ben cukor, mit keres a tepertőben tej
stb.)
Amit a maglisztekről érdemes tudni:
Mandulaliszt: a legjobb tulajdonságokkal bíró,
legsemlegesebb ízű alapanyag így édes és sós ételekhez is kitűnően fűszerezhető
Kókuszliszt: nagyon magas a nedvszívó képessége, erőteljes íze miatt nem
mindenki szereti Tökmagliszt: karakteres íze miatt csak ízesítésre
ajánlott Szezámliszt:
kiváló alapanyag, de ha sokat teszünk az ételbe keserű lesz tőle. Fűszerekkel
közömbösíthető pl.: köménymag
Gesztenyeliszt:
tökéletes alapanyag, édeskés ízű
Sűrítés: Saját
magával a legjobb, kicsit belenyomod a botmixert vagy kiveszed egy részét,
leturmixolod és visszateszed.
Rántás: maglisztekkel, talán a napraforgó
magbél liszttel hasonlít a legjobban a hagyományoshoz Habarás: kókusztejszín és magliszt
(édesebb ételekhez édesebb liszteket használok pl.: gesztenyeliszt) vagy
kókusztejet keverj ki tojássárgájával (vigyázz, nehogy rántotta legyen)
Ötletek:
Élesztő helyett: Élesztőt nem használunk paleoban, de ami
számomra a legjobban vissza adta az „élesztős állagot” az az útifű maghéj
(Psyllium Husk).
Tésztákat helyettesítheted zöldségekkel:
mákos laska (tészta helyett répával) milánói
(cikkini spagettivel) lasagna cukkinivel vagy tojáspalacsintával (1 tojás,
1ek. víz, só=1 palacsinta)
Majonéz, ketchup, tartármártás otthon, házi készítésű.
Mustár, csak dijoni.
Tzatziki kókusztejszínnel.
Kovászos uborka, kenyér helyett meggyfalevéllel.
Sült krumpli helyett sült zeller vagy sütőtök. Krumpli
püré helyett karfiolpüré vagy paszternák püré.
Rizs helyett karfiolrizs.
Túró tojásfehérjéből vagy kókuszreszelékből.
Kókusztejszín (cocomas) felverhető hidegen tejszínhabnak,
vagy habszifonban is használható.
Palacsinta gesztenyelisztből a legjobb, ebből lehet vékony
és jól fordítható palacsintát készíteni.
Szia! A tepertőben azért lehet tej, mert sokszor a kisütés vége felé tejet öntenek a töpörtyűhöz, amitől porhanyósabb lesz állítólag :)
VálaszTörlésÍgy van porhanyósabb lesz és színt is ad neki
VálaszTörlés