2013. november 5., kedd

Paleo főzési ötletek



Szeretnék pár ötletet adni ezzel is megkönnyítve a dolgotokat míg belerázódtok és kitapasztaljátok mit mivel is lehet helyettesíteni és milyen alapanyag hogyan viselkedik a paleoban.
MINDENNEK AMIT VÁSÁROLSZ NÉZD MEG AZ ÖSSZETÉETÉT!
 (Meg fogsz lepődni, miért van a fűszerekben, bacon-ben cukor, mit keres a tepertőben tej stb.)

Amit a maglisztekről érdemes tudni:

Mandulaliszt: a legjobb tulajdonságokkal bíró, legsemlegesebb ízű alapanyag így édes és sós ételekhez is kitűnően fűszerezhető                                                                                                       Kókuszliszt: nagyon magas a nedvszívó képessége, erőteljes íze miatt nem mindenki szereti Tökmagliszt: karakteres íze miatt csak ízesítésre ajánlott                                                              Szezámliszt: kiváló alapanyag, de ha sokat teszünk az ételbe keserű lesz tőle. Fűszerekkel közömbösíthető pl.: köménymag                                                                                                         Gesztenyeliszt: tökéletes alapanyag, édeskés ízű
Sűrítés:                                                                                                                                                             Saját magával a legjobb, kicsit belenyomod a botmixert vagy kiveszed egy részét, leturmixolod és visszateszed.                                                                                                                                                   Rántás: maglisztekkel, talán a napraforgó magbél liszttel hasonlít a legjobban a hagyományoshoz       Habarás: kókusztejszín és magliszt (édesebb ételekhez édesebb liszteket használok pl.: gesztenyeliszt) vagy kókusztejet keverj ki tojássárgájával (vigyázz, nehogy rántotta legyen)

Ötletek:

Élesztő helyett: Élesztőt nem használunk paleoban, de ami számomra a legjobban vissza adta az „élesztős állagot” az az útifű maghéj (Psyllium Husk).
Tésztákat helyettesítheted zöldségekkel:
mákos laska (tészta helyett répával)                                                                                                         milánói (cikkini spagettivel)                                                                                                                        lasagna  cukkinivel vagy tojáspalacsintával (1 tojás, 1ek. víz, só=1 palacsinta)
Majonéz, ketchup, tartármártás otthon, házi készítésű.
Mustár, csak dijoni.
Tzatziki kókusztejszínnel.

Kovászos uborka, kenyér helyett meggyfalevéllel.

Sült krumpli helyett sült zeller vagy sütőtök.                                                                                                    Krumpli püré helyett karfiolpüré vagy paszternák püré.                                                                               Rizs helyett karfiolrizs.
Túró tojásfehérjéből vagy kókuszreszelékből.
Kókusztejszín (cocomas) felverhető hidegen tejszínhabnak, vagy habszifonban is használható.
Palacsinta gesztenyelisztből a legjobb, ebből lehet vékony és jól fordítható palacsintát készíteni.

2 megjegyzés:

  1. Szia! A tepertőben azért lehet tej, mert sokszor a kisütés vége felé tejet öntenek a töpörtyűhöz, amitől porhanyósabb lesz állítólag :)

    VálaszTörlés
  2. Így van porhanyósabb lesz és színt is ad neki

    VálaszTörlés