2014. június 30., hétfő

Gyümölcsök és izomgörcs

Igyekszem mértéket tartani a gyümölcsökből, nem is akarok venni, de valahogy mégis bejutnak a lakásba hiába menekülök előle és akkor már nem bírok ellenállni ha ott van előttem. :(
Az utóbbi napokban jelentősen többet ettem a kelleténél és a szokásosnál, meg is van az eredménye.
A puffadás, hasfájás mellett 2 napja hajnalban arra ébredtem, hogy annyira görcsölt a vádlim, hogy ordítani, sírni tudtam volna és még mindig fáj ha lépek.

Na de, hogy jön ez a gyümölcsökhöz?
Fruktóz felszívódási zavar!

A friss gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás része, hiszen nemcsak rengeteg vitamint és ásványi anyagot, de sok rostot is tartalmaznak, így a gyomor- és bélrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak. A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.

Ti tapasztaltatok hasonló tüneteket gyümölcsfogyasztás esetén?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése