2015. február 17., kedd

Mire jó a kókuszdió?

A kókuszdió nagyon sokoldalú, nagyszerű dolog a világon.
Vegyük sorra mi mindenre is jó és miért.

Kókuszvíz: A kókuszvíz az a folyadék, mely a még éretlen, zöld kókuszdiók belsejében található. Csak megfúrunk egy kókuszdiót, beledugunk egy szívószálat és már isszuk is a csodálatos nedűt. :)
Itt összegyűjtöttem miért olyan jó nekünk a kókuszvíz. Tényleg egy igazi csoda.
http://www.csillagporszem.blogspot.hu/2015/02/csodalatos-kokuszviz.html

Kókusztej: A kókusztej az a folyadék, amit a kókuszdió reszelt húsából nyernek ki. Színe és íze a tejre hasonlít, de annál sűrűbb, ami magas olajtartalmának tudható be. 
Elkészítési módja szerint kétféle kókusztejről beszélhetünk: van zsíros és sovány változata is. A zsírosabb változatot a reszelt kókuszdió közvetlen összenyomásával készítik el, a soványabb fajtát pedig úgy, hogy meleg vízbe áztatják a préselt kókusz húsát két vagy három alkalommal, hogy kinyerjék belőle a tejet. A zsírosabb tejet főként desszertekhez és gazdag, sűrű szószokhoz ajánlják, a soványabb változatot inkább levesek elkészítéséhez és általánosan főzésre használják. A nyugati országokban nagyon ritkán találkozunk a sovány és a zsíros kókusztej megkülönböztetésével, mivel ritka a friss kókusztej, hiszen leginkább konzervdobozban vásároljuk meg. De mi magunk és készíthetünk kókusztejet úgy, hogy a reszelt kókuszt forró vízzel vagy tejjel átmossuk, ami kibontja belőle az olajat és más aromás vegyületeket is. A kész italnak 17% körül fog mozogni a zsírtartalma. Ha a hűtőszekrényben tároljuk, akkor a folyadék tetejére kiül a kókuszzsír, alul pedig egy hígabb folyadék marad. Ez egy természetes folyamat, nem a romlást jelzi.
A konzerv kókusztejben a gyártók általában ötvözik a zsíros és a sovány tejet, de egy kevés vízzel is hígítják. Márkától függő, de itt is gyakori, hogy a tej felett egy vastagabb, pasztaszerű réteggel találkozunk, amit le is választhatunk, de számos receptbe, ami kókusztejet igényel, kifejezetten alkalmas magas zsírtartalma miatt. A felnyitás előtt a konzervet összerázva vegyíthetjük is a különböző sűrűségű rétegeket, hogy még krémesebb tejet kapjunk. Felbontás után a kókusztejet azonnal le kell hűteni és néhány napon belül fel kell használni, különben elromlik. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a kókusztej is megsavanyodik.
A kókusztej enyhén édes íze hasonlít a tehéntejhez és ha a megfelelően készítik el vele az ételt, akkor elvileg egyáltalán nem lesz az adott ételnek kókuszaromája. A kókusztejet nyersen, önmagában is fogyaszthatjuk, de teákban, kávékban a tej helyettesítője is lehet. A vegetáriánusok és a laktózérzékenyek is előszeretettel fogyasztják. Forrás: kokusztej.hu

A kókuszzsír is rengeteg jótékony hatással bír.
Olvasd el itt: http://www.csillagporszem.blogspot.hu/2015/02/kokuszzsir.html

A kókuszcukrot nem ajánlom!!! Hogy miért?
Nézd meg itt:  http://csillagporszem.blogspot.hu/2014/10/ne-vegyetek-kokuszvirag-cukrot.html

A kókusztejszín: A kókusz húsából pépesítéssel készül.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése