A kókuszdió nagyon sokoldalú, nagyszerű dolog a világon.
Vegyük sorra mi mindenre is jó és miért.
Kókuszvíz: A kókuszvíz az a folyadék, mely a még éretlen, zöld kókuszdiók
belsejében található. Csak megfúrunk egy kókuszdiót, beledugunk egy szívószálat és már isszuk is a csodálatos nedűt. :)
Itt összegyűjtöttem miért olyan jó nekünk a kókuszvíz. Tényleg egy igazi csoda.
http://www.csillagporszem.blogspot.hu/2015/02/csodalatos-kokuszviz.html
Kókusztej: A kókusztej
az a folyadék, amit a kókuszdió reszelt húsából nyernek ki. Színe és
íze a tejre hasonlít, de annál sűrűbb, ami magas olajtartalmának tudható
be.
Elkészítési módja szerint kétféle kókusztejről beszélhetünk: van
zsíros és sovány változata is. A zsírosabb változatot a reszelt
kókuszdió közvetlen összenyomásával készítik el, a soványabb fajtát
pedig úgy, hogy meleg vízbe áztatják a préselt kókusz húsát két vagy
három alkalommal, hogy kinyerjék belőle a tejet. A zsírosabb tejet
főként desszertekhez és gazdag, sűrű szószokhoz ajánlják, a soványabb
változatot inkább levesek elkészítéséhez és általánosan főzésre
használják. A nyugati országokban nagyon ritkán találkozunk a sovány és a
zsíros kókusztej megkülönböztetésével, mivel ritka a friss kókusztej,
hiszen leginkább konzervdobozban vásároljuk meg. De mi magunk és
készíthetünk kókusztejet úgy, hogy a reszelt kókuszt forró vízzel vagy
tejjel átmossuk, ami kibontja belőle az olajat és más aromás
vegyületeket is. A kész italnak 17% körül fog mozogni a zsírtartalma. Ha
a hűtőszekrényben tároljuk, akkor a folyadék tetejére kiül a
kókuszzsír, alul pedig egy hígabb folyadék marad. Ez egy természetes
folyamat, nem a romlást jelzi.
A konzerv kókusztejben a gyártók általában ötvözik a zsíros és a
sovány tejet, de egy kevés vízzel is hígítják. Márkától függő, de itt is
gyakori, hogy a tej felett egy vastagabb, pasztaszerű réteggel
találkozunk, amit le is választhatunk, de számos receptbe, ami
kókusztejet igényel, kifejezetten alkalmas magas zsírtartalma miatt. A
felnyitás előtt a konzervet összerázva vegyíthetjük is a különböző
sűrűségű rétegeket, hogy még krémesebb tejet kapjunk. Felbontás után a
kókusztejet azonnal le kell hűteni és néhány napon belül fel kell
használni, különben elromlik. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a kókusztej
is megsavanyodik.
A kókusztej enyhén édes íze hasonlít a tehéntejhez és ha a
megfelelően készítik el vele az ételt, akkor elvileg egyáltalán nem lesz
az adott ételnek kókuszaromája. A kókusztejet nyersen, önmagában is
fogyaszthatjuk, de teákban, kávékban a tej helyettesítője is lehet. A
vegetáriánusok és a laktózérzékenyek is előszeretettel fogyasztják. Forrás: kokusztej.hu
A kókuszzsír is rengeteg jótékony hatással bír.
Olvasd el itt: http://www.csillagporszem.blogspot.hu/2015/02/kokuszzsir.html
A kókuszcukrot nem ajánlom!!! Hogy miért?
Nézd meg itt: http://csillagporszem.blogspot.hu/2014/10/ne-vegyetek-kokuszvirag-cukrot.html
A kókusztejszín: A kókusz húsából pépesítéssel készül.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése