2015. szeptember 8., kedd

A GENETIKA SZEREPE A TESTALKATBAN!

Igen, igen jól látjátok, van szerepe a genetikának a testalkatban csak nem úgy, ahogyan azt az emberek elő szokták adni. Általában mögé bújnak, hogy emiatt kövérek, mert "a szüleim is....", meg "vastag csontozatú vagyok...", hagyjuk már.
BULLSIT!!!
Vannak olyan tényezők amiken nem tudunk változtatni.
Ilyen például a végtagok hosszúsága, csípő-váll szélessége, vörös és fehér izomrostok aránya stb.
Ma az izomrostokról szeretnék Neked kicsit több tudást átadni.
Szervezetünk izmait kétféle izomrost alkotja, a vörös és a fehér.
Más az összetételük, más a teherbírásuk, másképp működnek így az edzésmódszerek is eltérőek.
Hozok Neked egy szemléletes példát amivel sosem felejted majd el, hogy melyik izomnak milyen tulajdonságai vannak, ehhez pedig képzelj el kérlek egy csirkét! grin hangulatjel
A vörös izomrostok hosszú, monoton jellegű mozgást tesznek lehetővé. Nagyon soká fáradnak el. A csirke combja nagyrészt vörös izomrostokból áll, ez látszik a színén is és tudjuk mennyi ideig képes szaladgálni egy csirke az udvaron.
Végtelennek tűnő ideig. grin hangulatjel
A fehér izomrostok, rövid ideig, de sokkal nagyobb erőkifejtésre alkalmasak. Ilyen a csirke melle. wink hangulatjel A csirke nem tud elrepülni, maximum a kerítés tetejéig, mert a mellizma ezt teszi neki lehetővé.
Egy átlagos genetikával megáldott ember kb 50-60%-nyi vörös, és 40-50%-nyi fehér izomrosttal rendelkezik. Élsportolóknál ez az arány jelentősen eltolódhat.
Ha edzel egy ideje és valamelyik testrészed esetleg nem úgy fejlődik, ezt a tudást alkalmazva, megváltoztatva az edzésmódszered, elérheted célodat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése