2016. június 6., hétfő

1. SZÁJ, FOGAK, NYÁL SZEREPE

1. SZÁJ, FOGAK, NYÁL SZEREPE
Nem titok, hogy 8 évig fogászati szakasszisztens voltam így ez a téma nagyon közel áll hozzám és otthonosan mozgok benne. ;)
Tápcsatornánk első állomása a száj. Ide kerül be az étel, amit a fogaink, nyelvünk és a nyálunk segítségével elkezdünk rágni, aprítani és falattá alakítani.
Az emésztés már a szánkban elkezdődik, mert a nyálunkban megtalálható az amiláz enzim ami már itt elkezdi a keményítők bontását. Napi kb. 1,5-2 liter nyálunk termelődik ami baktericid és virucid hatású. Ez azt jelenti, hogy baktérium- és vírusölő hatása van, ezzel segít megakadályozni, hogy a kívülről beérkező kórokozók ne nagyon tudjanak továbbjutni a szervezetünkbe megbetegíteni minket. A táplálék nyállal való keveredése nagyon fontos az emésztés későbbi szempontjából. (ez a rész kimarad sokaknál pl. turmixok ivásánál)
A szánkban is van szájflóra, mikrobaflóra ami azt jelenti, hogy már itt is vannak olyan jó bacik amik nélkülözhetetlenek az életünkhöz. Ennek a flórának az összetételét befolyásolhatják gyógyszerek, szájápolási szokások, táplálkozás, fogak állapota, szervezet immunállapota stb.
A rágás nagyon fontos folyamat ehhez pedig megfelelő mennyiségű és minőségű ép fogra van szükségünk. Ha nincs elég fogunk, nem tudjuk megfelelően megrágni az ételeket amik úgy fognak tovább haladni a tápcsatornába, hogy nem fogjuk tudni kellőképpen hasznosítani a tápanyagokat belőlük és más problémákat is okozhatnak.
Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a fogaik elvesztésének, de javaslom hogy minél előbb pótoltassátok a hiányzó fogakat, mert ha már 1 is elveszett nagyon hamar jön sorban a többi, mert megbomlik a rendszer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése