2. GYOMOR
Tegnap a szép, ép és hiánytalan fogainkkal jól
megrágtuk az ételünket ami átitatódott nyállal is és most lenyeljük a
falatunkat ami a nyelőcsövön keresztül a gyomrunkba érkezik.
A
gyomorban savas közeg van, sósavat termel és ez így természetes. Nagyon
jól ki lettünk találva, mert bár a gyomorban sósav van mégis normál
esetben ez nem okoz semmilyen problémát, mert a gyomor nyálkahártyája
megvédi a gyomor sejtjeit ettől.
A gyomor feladata, hogy
összekeverje az elfogyasztott ételünket a sósavval és a fehérjék
emésztése a pepszin nevű enzimmel itt már elkezdődik.
Ha valamilyen
külső kórokozó bejutott (vírus vagy baci) akkor a gyomorsav majd jól
elbánik vele, hogy ne tudjon tovább menni megbetegíteni minket.
HOGYAN TUDJUK JÓL TÖNKRETENNI AZ EGÉSZ EMÉSZTÉSÜNKET?
Nagyon divatos manapság a lúgosítás és fénykorukat élik a lúgos vizek,
különböző lúgosító kúrák vagy sokan a jól bevált szódabikarbóna ivásra
esküsznek.
Ettől rosszabbat nem is tudnék kitalálni ha akarnék se. :( Elmondom Nektek, hogy miért!
Mint azt említettem a gyomorban sósavnak kell lennie, mert így lettünk
megteremtve. Ha Te erre a savra ráöntöd a lúgot akkor azzal
semlegesíteni fogod a gyomorsavat és így nem lesz megfelelő emésztés a
gyomrodban. Ha pedig nincs megfelelő emésztés akkor a fehérjék pl. a hús
amit megettél, nem fog tudni megfelelően megemésztődni így
emésztetlenül halad majd tovább a beleidbe, ott fog rothadni és mérgező
bomlástermékek keletkeznek majd amik bekerülnek a véráramba is. Képzel
el egy húst ami 37 fokon van 24 óráig mondjuk. Megennéd? Lehet, hogy nem
ilyen állapotban etted meg, de benned ilyen állapotban lesz ha nincs
megfelelő gyomorműködésed.
Nem hangzik túl jól, igaz?
Öntöttél már szódabikarbónára citromlevet vagy almaecetet? Felpezseg,
mint az állat. Ez történik a gyomrodban is ha lúgos dolgot viszel be így
direktbe. Fontos ha szódabikarbónával sütsz valamit mindig tegyél egy
kis citromlevet vagy almaecetet hozzá!
A szervezet egyensúlyra
törekszik mindig, minden körülmények között. Ha lúgos dolgot iszol,
akkor elkezd majd még több savat termelni, mert ugye az a normál
állapot, hogy ott savnak van a helye és kész.
A legtöbb refluxos
tünetnél tévhit az, hogy túl sok a gyomorsav, éppen az ellenkezője áll
fent, kevés! Segíteni kell a gyomor munkáját és azt savval kell,
almaecet, citromlé, de vannak még gyomorerősítő módszerek és készítmény
is, de ezeket már tanácsadás keretein belül szoktam elmondani és egyénre
szabni problémától és állapottól függően.
Ha szeretnél tőlem táplálkozási tanácsadást írj Nekem e-mailt a paleoagi@gmail.com-ra!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése