2016. június 6., hétfő

GYOMOR

2. GYOMOR
Tegnap a szép, ép és hiánytalan fogainkkal jól megrágtuk az ételünket ami átitatódott nyállal is és most lenyeljük a falatunkat ami a nyelőcsövön keresztül a gyomrunkba érkezik.
A gyomorban savas közeg van, sósavat termel és ez így természetes. Nagyon jól ki lettünk találva, mert bár a gyomorban sósav van mégis normál esetben ez nem okoz semmilyen problémát, mert a gyomor nyálkahártyája megvédi a gyomor sejtjeit ettől.
A gyomor feladata, hogy összekeverje az elfogyasztott ételünket a sósavval és a fehérjék emésztése a pepszin nevű enzimmel itt már elkezdődik.
Ha valamilyen külső kórokozó bejutott (vírus vagy baci) akkor a gyomorsav majd jól elbánik vele, hogy ne tudjon tovább menni megbetegíteni minket.
HOGYAN TUDJUK JÓL TÖNKRETENNI AZ EGÉSZ EMÉSZTÉSÜNKET?
Nagyon divatos manapság a lúgosítás és fénykorukat élik a lúgos vizek, különböző lúgosító kúrák vagy sokan a jól bevált szódabikarbóna ivásra esküsznek.
Ettől rosszabbat nem is tudnék kitalálni ha akarnék se. :( Elmondom Nektek, hogy miért!
Mint azt említettem a gyomorban sósavnak kell lennie, mert így lettünk megteremtve. Ha Te erre a savra ráöntöd a lúgot akkor azzal semlegesíteni fogod a gyomorsavat és így nem lesz megfelelő emésztés a gyomrodban. Ha pedig nincs megfelelő emésztés akkor a fehérjék pl. a hús amit megettél, nem fog tudni megfelelően megemésztődni így emésztetlenül halad majd tovább a beleidbe, ott fog rothadni és mérgező bomlástermékek keletkeznek majd amik bekerülnek a véráramba is. Képzel el egy húst ami 37 fokon van 24 óráig mondjuk. Megennéd? Lehet, hogy nem ilyen állapotban etted meg, de benned ilyen állapotban lesz ha nincs megfelelő gyomorműködésed.
Nem hangzik túl jól, igaz?
Öntöttél már szódabikarbónára citromlevet vagy almaecetet? Felpezseg, mint az állat. Ez történik a gyomrodban is ha lúgos dolgot viszel be így direktbe. Fontos ha szódabikarbónával sütsz valamit mindig tegyél egy kis citromlevet vagy almaecetet hozzá!
A szervezet egyensúlyra törekszik mindig, minden körülmények között. Ha lúgos dolgot iszol, akkor elkezd majd még több savat termelni, mert ugye az a normál állapot, hogy ott savnak van a helye és kész.
A legtöbb refluxos tünetnél tévhit az, hogy túl sok a gyomorsav, éppen az ellenkezője áll fent, kevés! Segíteni kell a gyomor munkáját és azt savval kell, almaecet, citromlé, de vannak még gyomorerősítő módszerek és készítmény is, de ezeket már tanácsadás keretein belül szoktam elmondani és egyénre szabni problémától és állapottól függően.
Ha szeretnél tőlem táplálkozási tanácsadást írj Nekem e-mailt a paleoagi@gmail.com-ra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése