2017. március 14., kedd

Csak minél természetesebben


Egy ideje már szinte az összes paleo csoportból kiléptem, mert egyszerűen rosszul vagyok tőlük. Rosszul vagyok attól, hogy a receptek 99.9%-a valamilyen lisztkeverékből vagy olyan felesleges lisztek tömkelegéből áll amik nem az egészséghez vezetnek.

Tudom, hogy nagyon finom a pizza meg a nokedli is, de ha életmódváltásra adta valaki a fejét akkor szakadjon el ezektől! Persze van olyan régi ételünk, amit érdemes átpaleósítva fogyasztani nemcsak azért, mert finom, hanem mert nagyon egészséges (pl. kókuszjoghurt), meg azzal nincs baj ha valaki néha fogyaszt ilyesmit, de a túlzott olajos mag és magliszt fogyasztás nemcsak anyagilag megterhelő. Nem egészséges!

Ha valaki divat paleós akkor nyugodtan fogyassza ezeket, de ne csodálkozzon ha idővel lesz valami problémája! Ha valaki fogyni szeretne vagy gyógyulni akkor meg felejtse el!

Én is a régi szokásaim rabja voltam, de hamar rájöttem, hogy nem kellenek ezek. Ha nokedlit csinálok köretnek a hús mellé akkor már nem jut elegendő hely a zöldségeknek, amivel sokkal jobban járok. Most ott tartok (és lehet ezen most sokaknak le fog esni az álla), de sokkal szívesebben eszem meg mondjuk egy rizstésztát (fél évben egyszer), mint egy paleo tésztát vagy használok kicsi rizslisztet inkább, mint maglisztet.

Olajos magvaknak elég magas az omega 6 tartalma ami gyulladást kelt. Az olajos magvak, maglisztek fitátokat tartalmaznak amik megkötik a létfontosságú ásványi anyagokat, amik ezáltal nem tudnak felszívódni szervezetünkben.
Emellett pedig gátolja néhány fehérje és szénhidrát emésztő enzim működését.

Képzeld csak el, megcsinálsz egy tök fasza tápanyagdús isteni finom májkrémet mondjuk, de ha mindezt rákened egy maglisztből készült kenyérre és megeszed, akkor az a sok tápanyag a májkrémben, nem tud úgy hasznosulni, ahogyan hasznosulhatna szervezeted számára. Edd inkább zöldséggel vagy még az is jobb ha puffasztott rizzsel eszed!

Egy barátnőm ezt mondta a múltkor: "Látom a sok lisztkeveréket, pizza, fánk, lángos stb. és mindig az jut eszembe róluk mikor egy ismerőshöz mentünk vendégségbe és ő porból csinált nekünk krumplipürét. Szerinted? :O "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése