2014. április 7., hétfő

Átersztő bél szindróma és a paleo

Lehet sokan unjátok már a béltémáimat, de tudnotok kell, hogy nem csak azért beszélek erről ennyit, mert én bélbeteg vagyok, hanem mert minden autoimmun betegség innen indul ki és a privát levelekből tudom, hogy nagyon sokan küszködtök ilyen jellegű problémákkal, szóval elég rendesen érint MINDENKIT!!!
Ha nincs rendben a táplálkozás, az életmód és hozzájön a többi külső káros tényező, mint például a gyógyszerek, csak idő kérdése, hogy beszerezzünk egy hivatalos orvosi papírt arról, hogy valóban betegek vagyunk, ha még eddig nem lenne ilyen papírunk.

A mai téma az áteresztő bél szindróma lesz (ÁBSZ)
Normális esetben a belek sejtjei szorosan egymás mellett helyezkednek el azonban különböző anyagok miatt ezek a sejtek eltávolodnak egymástól így olyan dolgok is bejutnak a szervezetünkbe amiknek nem kellene és a különböző autoimmun betegségeknek zöld lesz a lámpa. pl.: Crohn betegség, colitis ulcerosa, pajzsmirigy betegségek, sklerosis multiplex, ekcéma, Sjörgen szindróma, IBS, rheumatoid artritis, allergia stb.
Mik ezek az anyagok?
Felsorolhatnék neveket amik úgysem mondanának semmit, a lényeg, hogy ezek az anyagok az olyan élelmiszerekben vannak elsősorban amit paleoban nem eszünk. Pl.: szója, hüvelyesek, gabona stb.

Már a gasztroenterológusok is tudnak erről a jelenségről azonban a szokásos a reakció rá: "Nem tudjuk az okát, talán a nagyon nagy mértékű gyógyszerfogyasztás."
Pfff

Miért nem vagyok hajlandó semmilyen gyógyszert enni?
Lássuk csak.
Ezek a gyógyszerek nagy mértékben hozzájárulnak az ÁBSZ kialakulásához.
-fájdalomcsillapítók
-antibiotikumok
-szteroidok
-nem szteroid gyulladáscsökkentők

Miért használnak akkor olyan gyorsan a szteroidok?
A szteroidok az immunrendszert nyomják el amihez csak egy kicsi józan paraszti ész kell, hogy végiggondoljuk mennyire jó az nekünk vajon ha az immunrendszerünk nincs a toppon ráadásul erről mi magunk teszünk minden nap amikor bevesszük a szteroid bogyónkat?
Lehet, hogy gyors javulást ér el a tüneteinkben azonban az ÁBSZ-t elég rendesen fokozza így csak idő kérdése mikor jönnek elő újra a tünetek. Igen, ez egy ördögi kör!

Mik a tünetei az ÁBSZ-nek?
puffadás, hasmenés, fejfájás, orrfolyás, csalánkiütés, ízületi fájdalmak, frontérzékenység, lepedékes nyelv stb.

Mit tehetünk ellene?
A gyógyulás nagy mértékben a függ a bélbolyhok állapotától. Ha már nagyon előrehaladott a károsodás több időre lesz szükségünk a gyógyulásra, akár évek is lehetnek, de a paleo életmód és a felsorolt gyógyszerek kerülése gyors javulást eredményez.

Az a célom, hogy tudjátok az összefüggéseket, hogy mi mért történik, mit miért csinálunk és ezeknek a tudatában azt gondolom könnyebb lesz lemondanotok ezekről a számunkra "mérgező" dolgokról.
Jól gondolom?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése