2014. július 22., kedd

Hisztamin intolerancia

Azt már tudjátok mennyivel jobb lett az életem a paleoval, de van pár tünetem ami azelőtt nem volt és lett pl.: fejfájás. Sok időbe telt mire rájöttem, hogy a hisztamin intolerancia lehet az oka.
Tudjatok róla, elég sok embert érint a dolog!

Az alábbiakra különösen ügyelni kell a hisztamin érzékenyeknek:
•A hisztamin nagyon hőstabil anyag, ezért fagyasztásra, főzésre, sütésre sem bomlik le.
•Az érleléssel készített élelmiszereket teljesen hagyja el, vagy csak ritkán, kis mennyiségben fogyassza.
•Az avokádó és a banán rengeteg hisztamint tartalmaz természetesen is, ezért ne fogyassza őket.
•Próbálja ki, hogy miből mennyit tud elviselni komolyabb tünetek nélkül a szervezete. Ne feledje, a tárolás idejével
arányosan nő a hisztamintartalom is!
•Ha szükséges, akkor az étkezés előtt fél-egy órával jobb, ha bevesz egy antihisztamin-tablettát.
•Az ananászban, eperben, papajában, kakaóban és a tenger gyümölcseiben ugyan nincs túl sok hisztamin, ám
jelentősen megkönnyítik a szervezetben a biogén amid hízósejtekből (itt raktározódnak) történő felszabadulását.
•Az érzékenyek lehetőleg friss, nem túl régóta tárolt élelmiszer-alapanyagokat használjanak csak.
•Az elkészült ételeket azonnal célszerű elfogyasztani. Ha valami több mint 1 órát állt hűtés nélkül, már ne egye meg,
mert a baktériumok gyorsan elkezdik a bontást, s óriási mennyiségben keletkezik hisztamin az ételben.

HISZTAMINDÚS ÉTELEK
•Halak: tonhal, szardínia, szardella.
•Sajtok: ementáli, gouda, camembert, cheddar, minden penészes és füstölt sajt.
•Szalámik: kolbászok, füstölt sonkafélék.
•Zöldségek: savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom.
•Alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör.
eper, kakaó, csokoládé, banán, citrusfélék, ananász-, sertés-, szója-, benzoát, szulfitok, nitrátok, BHA , BHT, élelmiszerszínezékek,
MSG.
A magnézium és a C-vitamin természetes antihisztaminok.
A C-vitamin segít a szervezetnek leküzdeni a felső légúti fertőzéseket, ezenkívül - mint természetes antihisztamin -
csökkenti az allergiásak szervezetében termelődő gyulladáskeltő vegyületek mennyiségét.
METIONIN: Hasznos lehet az allergia és bizonyos mentális betegségek gyógyításában, mivel csökkenti a vér
hisztamin szintjét (ez felelős az agytól kiinduló hibás üzenetekért).
Magas hisztamin esetén javallat:
metionin - 500 mg minden étkezés előtt fél órával és 500 mg lefekvés előtt éhgyomorra;
B6 - 250 mg reggel;
C vitamin - 2 x 1000 mg;
magnesium 2 x 400 mg;
Inositol 2 x 1000 mg (ha rosszul alszol);
Ezeket meg kerüld el: DMAE, Folsav, réz, lecitin, colin, GPC, hisztidin

Itt is olvashatsz róla:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/hisztamin-intolerancia.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése